Foto paul geerts

Vorige week is Paul Geerts van het Brabants Dagblad bij Mark en Daniël op bezoek geweest. We hebben zelden zo’n tof interview gehad! We hebben een te gek boek van hem gekregen, dat hij samen met Hans Rube geschreven heeft over popmuziek in Tilburg van 1960 tot 2010. We sloegen hem willekeurig open en daar stond Remi van Green Lizard (waar we laatst nog voor in het voorprogramma speelden) ons aan te kijken!

Foto 17-11-15 13 53 14 Foto 17-11-15 13 54 21

In de krant is het stuk wat ingekort, lees het volledige interview hier:

Shoulders of Giants zet met scherp debuut een flinke stap voorwaarts

door Paul Geerts

Met een crowdfundactie haalde de band Shoulders of Giants tienduizend euro binnen voor de release van hun debuutalbum At Wits’ End. Donderdag presenteert het Tilburgse viertal de cd in de Hall of Fame. Vrijdag 4 december volgt een tweede optreden in Extase.

,,Om gemotiveerde hard werkende muzikanten een duwtje in de rug te geven. Omdat ik niet kan wachten tot dit moddervette album te beluisteren is! Omdat het bazen zijn!” Het is een bescheiden greep uit de reacties die de band kreeg naar aanleiding van de crowdfundactie op voordekunst.nl. Een dikke maand kostte het om het geld bij elkaar te krijgen.

Gitarist Daniël Hemmen en zanger/gitarist Mark van Bavel kijken er lachend, maar vooral tevreden op terug. ,,Het heeft me verbaasd hoeveel tijd zo’n actie kost”, zegt Hemmen. ,,De eerste dagen gaat het hard. Daarna moet je, om de aandacht vast te houden, steeds updates geven”, valt Van Bavel hem bij. Maar het is volgens de twee gelukt zonder te spammen.

En dat op zich is bewonderenswaardig, want Shoulders Of Giants is niet de enige band die er wat voor over heeft om een plekje in de overvolle Nederlandse muziekscene te veroveren. Tweede EP’s verschenen er sinds 2013. Het kwartet deed verschillende optredens, vorig jaar onder meer tijdens het Camden Rocks Festival in Londen. Daarvoor werden ze geselecteerd door Ace, gitarist van de Britse band Skunk Anansie die niet alleen gecharmeerd was van hun rocksound, maar vooral ook van hun eigentijdse imago.

Zo’n show in Londen klinkt als een droom, en het was ook te gek volgens de zanger en gitarist, maar echt klaar voor een doorbraak waren ze nog niet. Nu wel. Van Bavel: ,,Het voordeel van zo’n crowdfundactie is dat je er goed over moet nadenken wat je als band wilt uitstralen.” Volgens Hemmen wil Shoulders of Giants vooral heel graag. Dat klinkt door in de elf songs op At Wits’ End. Het album bevat een mix van alternatieve rockstijlen, die de band zich mede door het herkenbare stemgeluid van Van Bavel eigen weet te maken.

Hun energieke aanpak doet dan weer denken aan Green Lizard, waarbij Shoulders of Giants onlangs nog in het voorprogramma stond. Maar ook de Foo Fighters gelden als invloed. Hemmen en Van Bavel roemen de catchy songs van de band, die verpakt zijn in een stevig gitaargeluid. Al is de benadering van de vier precies omgekeerd. ,,Wij proberen vreemde maatsoorten toegankelijk te maken voor een groter publiek”, aldus Van Bavel.

Niet alleen hij, ook Hemmen,  drummer Koen Wijnen en bassist Thijs Tervoort studeren momenteel in het laatste jaar van de Rockacademie. Vloek of zegen? Allebei, vindt Hemmen. ,,Het idee bestaat dat studenten van de Rockacademie arrogant zijn, al is dat niet waar. Anderzijds is het een zegen dat we gebruik kunnen maken van alle faciliteiten die er zijn en dat we ons netwerk kunnen uitbreiden.”

Dat is hard nodig, want de ambities van Shoulders of Giants reiken ver. Hemmen: ,,We willen met de top meekunnen.” Stap voor stap probeert de band dat doel te bereiken. Zo is de clip bij Won’t Go Down opgenomen in Kytopia, de studio van Colin Benders. ,,Tot nu toe hebben we alles zelf kunnen doen, nu moeten we verder. De cd is daarvoor ons visitekaartje.”

Bd